Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Termékinfók

Az afrikai vásznak eredete:

Az afrikai pamutvásznak története messze nyúlik vissza az időben. egészen a 8. századig. Kínában ekkor találták fel a batikolás módszerét, amit Indonéziában finomítottak. Egy új eszközt fejlesztettek ki,amivel a forró viaszt fel tudták vinni a szövet mindkét oldalára. A módszer neve canting, ami az indonéz tjanting angolosított változata.

Mivel Hollandiának gyarmatai voltak Indonéziában, - akkor még Holland Kelet-India, - az onnan származó, kézzel készített batikolt vásznak nagyon kedveltek voltak a kereskedő hollandok körében.

1846-ban Pieter Fentener van Vlissingen, a mai Vlisco gyár atyja, vásárolt egy textilgyárat, azzal a céllal,hogy külföldön értékesítsen kárpitszöveteket, ágytakarókat. Utazásai során találkozott az indonéz batikkal és úgy gondolta,hogy kifejleszt egy gyorsabb és olcsóbb módszert a minta gyártására. Kitalált egy új ,görgős nyomtatási technikát,amivel az indonéz technikát nagyipari körülmények között is elő lehet állítani. El is vitte az indonéz piacra az általa gyártott, olcsóbb vásznakat,de az ottani piac egyből észrevette a különbséget az eredeti batik és a másolat között. Az eredeti viaszolt technikával ugyanis vékony repedések keletkeznek a hűlő viaszréteg felületén, és ezeken a pici repedéseken folyik be a festék. A viasz eltávolítása után pedig egy különleges, márványos mintázatot kapunk. Ezt a márványos mintát hiányolták az indonézek és odáig elmentek,hogy kitiltották az országból a hamis anyagokat.

Van Vlissingen hazafelé hajózva megállt a Nyugat Afrikai partokon élelemért és az ottani piacon eladta készletét nem is sejtve,milyen hullámot indít el Afrikában.

Az afrikaiakat nem zavarta a szövetek tökéletlensége, annál jobban tetszett nekik a gazdag színvilág. Az évek alatt kialakították a saját motívum és szimbolikus mintáikat, élénk,gazdag színeiket, a különböző afrikai kultúrák mind a saját formavilágukhoz alakították a holland gyáros technikáját.

Manapság az afrikai vásznakat már nagyipari körülmények között gyártják, de még mindig találunk kézzel szövött,festett szöveteket is, bár ezek nem csak a viaszolt technikával készülnek. Maliban például a természet alapanyagait, a földet,sarat, kormot használják festék gyanánt, kézzel faragott nyomataikkal festik a kézzel szövött vásznakat. Ez a jellegzetes Bogolán minta.

A holland Vlisco ma is az egyik legnagyobb afrikai mintákat gyártó cég, több leányvállalattal Ghánában és Elefántcsontparton gyártják termékeiket. Kínában és Törökországban is gyártanak a néha sokkal rosszabb minőségű és sokkal olcsóbb vásznakat, amelyek ugyanúgy begyűrűztek az afrikai piacokra.

A jó minőség jele, hogy mindkét oldala szinte egyforma színű, tiszta pamut, vastagabb vászonkötésű. A legjobb minőségű vászon picit fényesebb felületű, kimondottan ünnepi ruhaként használják az afrikai hölgyek. Ezt a fajtát mi is forgalmazzuk, waxos pamut néven.

Az afrikai piacokat járva számomra mindig egy lelki feltöltődés a színkavalkád, a nyüzsgés, a gyönyörű textilek végeláthatatlan sora. Ezt a hangulatot hozom el nektek, legyetek ti is részesei ennek a csodának.

Honnan jönnek vásznaink:

Elsősorban Elefántcsontpartról hozzuk őket, Abidjan nagy textilpiacáról, ahova a környező országokból is szállítanak. Így sokszor találkozunk ghánai, benini,togoi vagy nigériai vásznakkal is a helyiek mellett. Időnként Szenegálból, Ghánából és Maliból is kapunk szállítmányt.

Az afrikai vásznak méretei:

Szélesség: 115-118 cm

Súlyuk: 150-165 gr/nm

Yardban mérjük őket, mert 6 és 12 yardos darabokban vásároljuk mi is, a minták is sokszor ehhez vannak igazítva.

Egy yard = 91,44 cm

Kezelési útmutató:

Amikor büszke tulajdonosa leszel egy afrikai vászonnak, felhasználás előtt mindenképp avasd be az anyagot.

Ezt kéz meleg, tiszta vizes átmosással tedd meg, hogy a gyártás során használt keményítő és egyéb kikészítő anyagok eltávozhassanak belőle. Így nem csak puhább lesz az anyagod, de pamut révén össze is fog menni yardonként 1-2 cm-t.

Mosógépben is mosható maximum 60 fokon a szín tartóssága miatt, szárító gépben is tehető. Könnyen vasalható, a gyűrődések teljesen kisimulnak, sötétebb színű vásznak sem lesznek a mosás után "márványosak", mint némely európai társaik.

Amit NE tegyél: - NE forrázd le! Teljesen felesleges forró vízbe áztatva beavatni, mert ennél a hőfoknál már engedheti a színét és a világosabb részeket befoghatja, ezáltal foltos lesz az anyagod.

NE mosd ki matricával együtt, mert egyrészt a ragacs rajta marad, másrészt, a szétázott papír szöszössé teheti a vászon felületét.
 

Matrica leszedés menete:

1. Teríts a vászon színe ( matricás oldal) alá egy törölközőt,hogy a matrica papír része ne legyen vizes.

2. Csepegtesd,finoman vizezd a matrica hátoldal felől a vásznat alaposan.

3. Ha jól dolgoztál, akkor a vásznat a szálirányhoz képest 45 fokban meghúzva le fognak pattanni a matricák, könnyen leszedhetők lesznek a ragaccsal együtt.

4. Ha nem elég hideg a víz,akkor történhet,hogy marad ragasztó az anyagon, de ezt is eltávolíthatod gyógyszertári sebbenzinnel, szintetikus higitóval. Az anyag színét nem fogja kivenni egyik sem.Ha a fentieket betartod, akkor igazi élmény lesz alkotni ezekből a szépségekből.

Az oldal tetejére